UPC-päivitys

Kuten kerroimme uutisessamme 25.1.2022, yhdistetyn patenttituomioistuimen (Unified Patent Court, UPC) valmistelutyön viimeiset vaiheet ovat käynnistyneet Itävallan tallennettua UPC-sopimuksen väliaikaisen soveltamisen protokollan ratifioimiskirjansa tammikuussa 2022. UPC-järjestelmän kautta voi saattaa voimaan myönnetyn eurooppapatentin niissä maissa, jotka ovat ratifoineet UPC-sopimuksen (aluksi 17 EU-jäsenvaltiota). Voimassa olevat eurooppapatentit ja -hakemukset tulevat kuulumaan UPC:n toimivallan alle, jos niitä ei erikseen suljeta pois (opt-out).

Aikataulua ei ole vahvistettu – strategiaa ja opt-out mahdollisuutta hyvä miettiä

Opt-out mahdollisuus aukeaa kolme kuukautta ennen UPC:n voimaantuloa (ns. sunrise period), mutta ennen kyseisen jakson alkamista
valmistelutyön viimeiset vaiheet on saatava valmiiksi, kuten esimerkiksi tuomarien rekrytointi sekä IT-järjestelmät. Alustavasti on arvioitu, että valmistelutyöt saadaan valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Näin ollen UPC-järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön alkuvuonna 2023, mutta aikataulua ei ole vielä vahvistettu.

Seuraamme tilannetta edelleen aktiivisesti ja palaamme asiaan heti kun tiedämme enemmän. Suosittelemme joka tapauksessa, että viimeistään kesälomien jälkeen on hyvä käydä läpi omien eurooppapatenttien ja -hakemusten tilanne, sekä miettiä omaa strategiaa UPC:n suhteen. Lisäksi on hyvä miettiä onko tarpeen käyttää opt-out mahdollisuutta ennen UPC:n voimaantuloa, jotta voidaan suojautua 1. päivän kanteelta, mikä lukitsisi oman eurooppapatentin tai -hakemuksen UPC:n toimivallan alle.

Lisää aiheesta tietopankkimme UPC-osiossa.

Kirjoittaja

Jaa artikkeli