Yhtenäispatenttijärjestelmän uutisia

Saksassa hyväksyttiin elokuussa laki yhtenäispatenttituomioistuinsopimuksesta (UPCA, Unified Patent Court Agreement). Syyskuun lopussa Saksa toi yhtenäispatenttituomioistuimen (UPC, Unified Patent Court) ja yhtenäispatentin (UP, Unitary Patent) askeleen lähemmäksi toteutumista ratifioimalla UPCA:n väliaikaisen soveltamisen protokollan (PPA, Protocol on the Provisional Application of the UPCA).

PPA:n ratifiointi tarjoaa UPC:lle tarpeelliset välineet valmistella tuomioistuin kanteiden nostamiseksi ja käsittelemiseksi.

PPA astuu voimaan kun  vähintään kolmetoista maata, mukaan lukien tietyt nimetyt maat, kuten Saksa, ovat sen ratifioineet. Kaikki nämä nimetyt maat ovat jo ratifioineet protokollan. Nyt kun Itävallan parlamentti hyväksyi 19. marraskuuta 2021 yksimielisesti hallituksen esityksen PPA:n ratifioinnista, etenee asia Itävallassa, joten ollaan entistä lähempänä PPA:n voimaanastumista.

Tämä tarkoittaa UPC:n ja UP:n osalta sitä, että tuomioistuin voisi aloittaa toimintansa vuonna 2023 tai jopa vuoden 2022 loppupuolella. Kolmen kuukauden alkuvaihe (sunrise period) alkaisi jo tätä ennen. Vaikuttaa siis siltä, että UPC on jälleen pelissä mukana, vaikka todennäköisesti matkassa on vielä mutkia edessä.

Kirjoittaja

Jaa artikkeli